Lån penger smart og betal mindre!

Lån penger smart og betal mindre!

De fleste trenger å låne penger noen gang i livet. Det kan være et forbrukslån til studietiden, boliglånet når man kjøper bolig, eller billån ved første bilkjøpet. Utvalget av ulike lån er stort, noe som skyldes at behovene og de økonomiske forholdene kan se annerledes ut.

Uansett hvilken type lån, handler det om at låntakeren får tilgang til penger og dermed kan kjøpe hva de ønsker. Dette beløpet må siden tilbakebetales innen en viss periode, og som en «avgift» betaler man en rentekostnad.

Lån penger med eller uten sikkerhet

Lån kan struktureres på flere forskjellige måter, inkl. beløp, amortiseringstid og kostnad. En klar forskjell mellom de ulike lånetypene, er om det er lån med eller uten sikkerhet.

Lån med sikkerhet

Når et lån tas med sikkerhet, er det et objekt (for eksempel et hus eller en bil) som sikkerhet for lånet. I tilfelle at låntakeren ikke er i stand til å tilbakebetale lånet, har utlåneren eller långiveren rett til å selge varen og dermed få tilbake lånt beløp. Det vanligste lånet med sikkerhet er et boliglån. Den største fordelen med å låne med sikkerhet er at renten er svært lavt. Dette er nettopp fordi utlåneren får en ekstra forsikring om at lånet faktisk blir tilbakebetalt. Det kan imidlertid være krav til hva pengene kan brukes til.

Lån uten sikkerhet

Når man tar et lån uten sikkerhet, må man også betale en litt høyere rente. Fordelen er imidlertid at pengene kan brukes til hva man ønsker, og at et objekt ikke er knyttet til lånet. Usikrede lån, eller lån utan sikkerhet, inkluderer f.eks. private lån, kvikklån og kreditter som kredittkort og kontoutskudd.

Trenger du å låne penger?

Et lån kan være løsningen for å kunne studere, kjøpe et hjem eller, f.eks. finansiere en bil. Dette åpner opp nye muligheter i livet. Men lån kan også bli en langsiktig økonomisk byrde. En generell regel er å prøve å spare penger først og unngå å låne til konsum. Noen ganger kan det være smart å ta et rentefritt lån, slik at du kan komme i gang før du må betale renten.

Sammenlign flere alternativer

Det er over hundre forskjellige firmaer i Norge som tilbyr lån, og dette kan føles veldig overveldende. Å sammenligne alt er umulig, men bruk det til å sammenligne flere banker før lånet blir signert. Uansett om det er et kvikklån, et privat lån eller et boliglån, bør du alltid sammenligne renten.

Sammenlign effektiv rente og kapitalkostnad

To lån på samme beløp og samme avskrivningsperiode kan man best sammenligne ved å se på lånets effektive rente. Lånet som har lavest effektiv rente er den billigste av disse. Hvis det derimot er forskjellige lange tilbakebetalingperioder, bør du se på kapitalkostnaden. Kapitalkostnaden betyr ganske rett og slett hvor mye lånet vil koste deg totalt i løpet av låneperioden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.