Hvordan bør bedriften investere sparepengene?

Hvordan bør bedriften investere sparepengene?

Markedene går så det suser verden over, og veksten som påbegynte etter finanskrisen ser nærmest ikke ut til å ta noen ende. Aksjemarkedene når nye rekorder daglig, og bedriftene her i Nord går det meget bra med. Det betyr store overskudd for alle og enhver! Men hva gjør egentlig bedriftene med sine overskudd? Den normale tankegangen er at overskudd skal bli utbetalt til aksjeeiere, og i større bedrifter skjer dette som oftest. Allikevel, for mindre og mellomstore bedrifter, så er det gjerne bare et par aksjeeiere, og disse trenger sjelden pengene, da de allerede får betalt for sine roller i selskapet.

Da kan det være lurt å finne andre bruksområder for overskuddet enn utbytte. Her velger mange å gå for investering i research og utvikling av nye produkter og tjenester. For eksempel har Amazon gjort dette hvert eneste år siden sin oppstart, og de har på denne måten blant annet unngått mange skatter. Men ikke alle bransjer krever så mye utvikling som teknologibransjen. Derfor er det viktig å finne noe mer fornuftig enn dette som pengene kan benyttes til. Det er her investeringer i markedene kan være en flott måte å sette av overskuddet til langsiktig sparing som kan gjøre bedriften godt mange år fremover!

Invester i trygge finansielle instrumenter

Med langsiktig sparing menes forøvrig også sikker sparing. Det vil si, ingen investeringer er 100% sikre, men det finnes selvfølgelig enkelte som er bedre enn andre. Tar en for eksempel gull som investering ser en et eksempel på at en investering kan holde sin verdi, selv i nedgangstider. Og nettopp dette poenget er viktig for bedriftens sparepenger. Disse skal tross alt være der for diverse typer kriser, og det er viktig at disse ikke blir for bundet og ikke kan tas ut i for eksempel nedgangstider. For om du for eksempel investerer i aksjemarkedet, så er det surt å se at dine verdier har forvitret når du er tvunget til å ta ut pengene for et prosjekt.

Å ha pengene på en sparekonto bør ikke være et alternativ, i den grad at disse kontoene ikke gir høy nok rente til å bekjempe inflasjonen. Det vil simpelthen ikke lønne seg å ha pengene i en så trygg investering som dette. Investeringer som gull og andre trygge finansielle instrumenter er derfor mye bedre. Kanskje har verdien tapt seg noe den dagen du må ta pengene ut, men det vil neppe være mye. Om enn noe, så er sjansene mye større for at verdiene har økt betraktelig, og at du er klar til å bare ta ut deler av summen – siden totalen har vokst seg stor!

Ta vare på veksten i lang tid fremover

Ved å spare overskuddet på en fornuftig måte, så kan du sikre bedriften selv i nedgangstider. Kanskje har du en meget suksessfull bedrift, men selv disse kan få det tøft under en resesjon. Da er det viktig å spare godt med penger, og dermed stå klar for krisen. Sparing i gull og andre trygge finansielle instrumenter sikrer dette!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.